video-play-button

Dit programma vormt met Side B: ADRIFT een dubbelvoorstelling van NDT 1. Samen vormen de programma’s een tweeluik dat enerzijds de theatrale kant van het gezelschap onderstreept en anderzijds haar dansante karakter.


Split into One opent het seizoen met drie wereldpremières, waarin de kracht en poëzie van pure beweging samenkomen. NDT trakteert het publiek op choreografische stemmen die illustreren dat oprechte schoonheid in dans talrijke verhalen kan vertellen.

Wereldpremière Edward Clug

Edward Clug zal zijn eerste werk voor NDT 1 creëren, wat zijn vooraanstaande plek in de Nederlandse moderne danswereld verder zal bevestigen. Hij debuteerde bij het gezelschap met zijn creatie mutual comfort (2015) voor NDT 2. Voor zijn werk Handman (2016) ontving Clug ontving een nominatie voor de Benois de la Danse. Hij is artistiek directeur van het Sloveense Maribor Ballet. 

Edward Clugs choreografie is gedetailleerd en scherp gedefinieerd. Zijn meest onderscheidende bewegingskenmerk is de ‘stuiptrekking’ waarin lichamen nerveuze en korte bewegingen maken die kunnen worden geïnterpreteerd als een bepaalde vorm van interpunctie; een erkenning van het ritme. Als choreograaf is Clug geïnteresseerd in het benadrukken van de individuele ervaring door middel van een frisse aanpak. Zijn werk neigt daardoor naar het benadrukken van een persoonlijke ervaring die voortkomt uit het proces van de creatie, dat wordt geleid door het onderstrepen van menselijke tegenstellingen met verrassende momenten van schoonheid en spontane ironie tot gevolg.

Lees meer over Edward Clug

BESTEL KAARTEN

Wereldpremière Medhi WalerSKI

“Er schuilt een tedere grootsheid in Walerski’s gebaren, die bescheiden aan de oppervlakte komen en daar een lichte schittering brengen […]” vermeldde het Leidsch Dagblad na de première van GARDEN (2016), Medhi Walerski’s laatste werk voor NDT 1. Met zijn première voor Split into One vervolgt de voormalige NDT danser zijn creatieve reis bij het gezelschap.

“Ter voorbereiding van het creëren van een nieuw werk verzamel ik veel foto’s. Ik hou er ook van om vaak naar de muziek te luisteren. Dit helpt me om te worden ‘gedirigeerd’ door de compositie. Tijdens mijn creatieve proces is er niet veel consistentie, behalve dat veranderingen onvermijdelijk zijn.” – Medhi Walerski

Lees meer over medhi walerski

BESTEL KAARTEN

Wereldpremière Sol León & Paul Lightfoot

De avond zal worden voltooid met een nieuwe creatie van NDT's huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Voor NDT creëerde het duo een indrukwekkend aantal van ruim vijftig balletten, waarin keer op keer het onderzoek van menselijke relaties als onuitputtelijke bron van inspiratie dient.

Vanaf 1989 werken Sol León en Paul Lightfoot samen aan de choreografieën voor NDT. Zij groeiden uit tot gerenommeerde choreografen en werden in 2002 benoemd tot huischoreografen van NDT. Hun balletten werden verschillende keren onderscheiden met dansprijzen en worden over de hele wereld gedanst.

Lees meer over paul lightfoot

Lees meer over Sol León

BESTEL KAARTEN

Garden

Choreography by medhi walerski

Singulière Odyssée - Scenic Route

Choreography by Sol León & Paul Lightfoot