Experiment: Voorbij de dans

© Sven Ulsa

Kaïn en Abel: NDT op TV

In 1961 werd het ballet Kaïn en Abel uitgezonden op televisie. Dit Hans van Manen ballet was een co-productie met de VPRO en regisseur Joes Odufré, bekend van programma's als 't Schaep met de 5 pooten. 


NDT zocht al vanaf het prille begin samenwerkingen met andere kunstvormen. In Kaïn en Abel werd het decor gemaakt door de Haagse kunstenaar en decorontwerper Jean-Paul Vroom en werd het achterdoek voor het ballet gemaakt door schilder Carel Willink.




© VPRO

Kostuums van Versace en Viktor en Rolf

In de loop der jaren werkte NDT samen met verschillende bekende kostuumontwerpers. In 1975 ontwierp de Chinees-Nederlandse modeontwerpster Fong Leng de kostuums voor Hans van Manen's Noble et Sentimentale. Op deze foto zijn Alida Chase en Sabine Kupferberg te zien in het ballet Marion Marion (1991). De kostuums voor dit ballet werden ontworpen door Gianni Versace.


Recenter, in 2004 ontwierpen Viktor en Rolf de kostuums voor het ballet 2 Lips and Dancers and Space. Choreograaf Robert Wilson gaf de ontwerpers dezelfde creatieve vrijheid die hij zelf wenst. Hij accepteerde alle suggesties van de ontwerpers zonder commentaar.


“Na de eerste kostuumdoorloop moesten we bijna al het bewegingsmateriaal weggooien. In een metalen harnas kun je alleen naar voren en achter lopen. Geen sprongen maken of benen liften."1 David Krügel - danser[1]


[1 1    Programmaboek november 2004

© Hans Gerritsen

Never Never Land

Zo nu en dan vervaagde de grens tussen dans en andere kunstvormen vrijwel volledig.


In 1970 kreeg de Amerikaanse beeldhouwer Peter Dockley samen met het kunstenaarscollectief Eventstructure Research Group (ERG) de mogelijkheid om voor NDT het schouwspel Never Never Land te maken.


In Never Never Land werd het publiek omringd door dansers die in grote netten rond en over het publiek klommen. De dansers waren gehuld in grote schuimrubberen kostuums, waardoor zij slechts langzame en kleine bewegingen konden maken. Het schouwspel werd in de pers ook wel een ‘kinetische objectenshow' genoemd.2  In het buitenland werkte Dockley samen met gymnasten in plaats van dansers. Never Never Land kan beschouwd worden als een van de meest experimentele producties van NDT.


2      Algemeen Handelsblad, 1970 

© Cees van Gelderen