Fotograaf en design onbekend

Internationale oriëntatie: Ballet op reis

Israël: Voor het eerst op tournee

In 1960, slechts een jaar na de oprichting van NDT, volgde de eerste tournee. Per trein en boot vertrok het gezelschap naar Israël.


‘We stapten op het Holland Spoor in Den Haag op de trein en hadden zo verschrikkelijk veel troep bij ons, koffers, decorstukken, en achterdoeken, dat de conducteur zei: “als bij Roosendaal niet alles netjes is opgeborgen, gaat het hele gezelschap de trein uit.” - Han Ebbelaar.


In Marseille stapten de dansers aan boord van het schip "Jerusalem". Iedere ochtend werd de reling van het schip gebruikt als barre voor de balletles. Ter hoogte van de reddingsboei staan Carel Birnie, Han Ebbelaar en Alexandra Radius.1



[1]1     Versteeg, 1987 p.33


Fotograaf onbekend

 Naar New York


Met een groeiend internationaal karakter groeide ook de diversiteit van de groep. Een aantal dansers van het eerste uur waaronder Han Ebbelaar en Alexandra Radius, verlieten NDT in 1968 voor buitenlandse gezelschappen. Zij werden vervangen door een nieuwe lichting dansers uit Amerika die op de audities in New York was afgekomen.


Carel Birnie: "Toen constateerden we voor het eerst dat het gezelschap niet langer uit voornamelijk Nederlanders bestond. Jaren achtereen zijn Chuck Czarny en Gérard Lemaître de enige buitenlandse dansers geweest."2[1]



[1]2       Versteeg, 1987 p.69



© Anthony Crickmay

De nieuwe lichting

Vanuit alle windstreken kwamen vanaf 1970 dansers naar NDT. Reden voor deze internationale toestroom was een gebrek aan opleiding binnen de Nederlandse dansscholen. Zodoende werd NDT een smeltkroes van dansers en choreografen van over de hele wereld.


Deze foto werd genomen in 1972, op tour in Australië. De dansers op de foto zijn de Poolse Marek Kryszkiewicz en de Canadese Marilyn Lewis, die beiden vanaf 1971 bij NDT dansten. Zij kunnen tot de eerste internationale lichting dansers worden gerekend




© Anthony Crickmay

Stamping Ground

In 1980 maakte Jiří Kylián, die sinds 1975 naast choreograaf, artistiek directeur van NDT was, een reis naar Australië om de danskunst van de Aboriginals te bestuderen. Het bezoek inspireerde hem tot de creatie van Stamping Ground (1983).


Aboriginals beschouwen dans als een persoonlijke beziting van individuele dansers. Daarom maakte Kylián het ballet in nauwe samenwerking met de dansers, naar hun eigen persoonlijkheid en intuïtie met betrekking tot tijd, ruimte en elkaar. Met een gezelschap dat bestond uit dansers van over de hele wereld, is het een veelheid aan verschillende culturen en nationaliteiten die in Stamping Ground samenkomen.



© Hans Gerritsen