© Ben Vollebregt

Talentontwikkeling: Groei in dans en choreografie

Fotograaf onbekend

NDT 2: 40 jaar jong talent

2018 markeert voor NDT 2 haar 40-jarig bestaan. In 1978 werd het tweede gezelschap opgericht, aanvankelijk als de Springplank, een voorbereidend programma voor het eerste gezelschap. Door de decennia heen heeft NDT 2 zich ontwikkeld tot een volledig onafhankelijk gezelschap. Gerenommeerde choreografen van over de hele wereld creëren speciaal voor NDT 2 en dragen bij aan het uitgebreide en geheel eigen repertoire van het gezelschap. De focus op de ontwikkeling en artistieke persoonlijkheid van jonge dansers is altijd gebleven.


Deze foto toont het eerste tableau van de Springplank in de studio aan het Groenewegje 122. Het opschrift luidt "Dansers van het eerste uur, Maart 1978: Ellen van Schuylenburg, Peter Buis, Laurina van der Vusse, Annegien Sneep, Tony Vandecasteele, Elsa van der Heyden en Simon Mottram" .


Fotograaf Onbekend

Van danser tot choreograaf

Sinds jaar en dag biedt NDT ruimte aan dansers die zich op choreografisch gebied willen ontwikkelen. Zo kwam Nacho Duato in 1981 als danser bij NDT. Twee jaar later, in 1983, maakte hij zijn eerste ballet Jardi Tancat dat in 1984 de eerste prijs won bij de Internationale Competitie voor jonge choreografen in Keulen. In 1990 werd hij artistiek leider van het Compañía Nacional de Danza in Madrid; in 2011 van het Mikhailovsky Ballet; en in 2014 van het Staatsballett Berlin.


Duato stond daarin niet alleen. Frans Vervenne, Nils Christe en Johan Inger zijn voorbeelden van dansers die zich bij NDT ontpopten tot succesvol choreograaf en, in het geval van Sol León & Paul Lightfoot, choreograaf én artistieke staf. 



© Jorge Fatauros

Talentontwikkeling en Educatie

Aan het einde van de jaren '80 werd de Choreografie Workshop (tegenwoordig Switch) opgericht. In dit jaarlijkse project zijn dansers verantwoordelijk voor de productie en promotie van zelf gecreëerde balletten. De opbrengst van het project wordt aan een goed doel gedoneerd, dat ieder jaar door de dansers zelf wordt gekozen. 


Met het jongerengezelschap en de Choreografie Workshop speelt talentontwikkeling al langere tijd een rol binnen NDT.


Toch duurde het nog tot 2003 tot er een medewerker werd aangesteld om educatieprogramma’s te ontwikkelen en de focus op talentontwikkeling te vergroten. Langzaam maar zeker vormde zich een volwaardige afdeling Talentontwikkeling en Educatie met aandacht voor onderwijs en een volle agenda met activiteiten voor families, danstalenten, schoolgroepen en andere dansliefhebbers.






© Running Gag Design

Dans op TV

In de jaren zestig werden met enig regelmaat balletregistraties uitgezonden op televisie. Hiermee probeerde men bekendheid te verwerven voor zowel NDT, als de moderne dans. Aangezien er nog maar één televisiezender bestond, was het bereik van deze uitzendingen groot. Tevens ging oud danser en artistiek directeur Hans Knill in de jaren zeventig videoregistraties maken van alle balletten. Zodoende stond een van de eerste recorders van Philips bij NDT en zijn alle balletten vanaf 1976 vastgelegd.1

Omdat moderne dans veel mensen tot dan toe onbekend was, werden er bovendien educatieve documentaires gemaakt, ver voor het ontstaan van een educatieafdeling bij NDT. Dit beeld is afkomstig uit een documentaire getiteld Jazz en danskunst uit 1961 waarin Hans van Manen aan de hand van zijn balletten uitlegt wat Jazzballet is.


1   Versteeg, 1987 p.97  

© VPRO